Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową, wejdź na http://bit.ly/31DBNDN.
Sól to substancja konieczna do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu warto stosować je w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (do 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak selen, cynk czy żelazo, a zarazem nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu
Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim poziomie czystości – posiada 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]