Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Szukasz domowych kiszonek? Koniecznie odwiedź tę stronę.

Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, z rzadka spotykany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko w Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Dlaczego kwaszonki cieszą się popularnością?

Według historyków proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w zlewie z octu, w soli czy też w solance, znany jest ludziom od ponad 4 tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, utrudnia rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz był to najlepszy sposób, by zwiększyć czas zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawił się zwyczaj szykowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Mają one między innymi dużo witaminy C, dlatego marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co interesujące, w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z kukurydzy i rzepaku.

Kiszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Jednak pickle są tam prawdopodobnie wyjątkowo lubianym uzupełnieniem kanapek, burgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. brokuły, paprykę, jak również owoce (np. jabłka), a niekiedy nawet ryby.

Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem lub ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]