Popularne polskie zupy – barszcz czerwony
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub większych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale także smaczna przekąska
Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przyrządzenia zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, iż doskonale łączy się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni preferują w nim jajko, kartofle i kiełbasę, inni zalewają nim uszka z kapustą, mięsem lub grzybami. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, ale również smaczna przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do drożdżówki z kapuścianym nadzieniem lub chrupkiego krokieta z pieczarkami.
Warto zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeśli nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na zakwasie z kiszonych buraków!
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Niektórzy dosypują do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalną słodycz buraka, drudzy kochają pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować osobiście, jednak proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]