Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Chcesz kupić ogórki kwaszone? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W sałatce, na kanapce, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.

Kwaszone ogórki – przygotuj je samodzielnie lub kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki albo beczki z drewna, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść kwaszonkę już po paru dniach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz czosnek, jednakże walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić również innymi przyprawami, między innymi cząstkami ostrej papryki, liśćmi laurowymi albo gorczycą. Naturalnie nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką lub piwnicą, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach czy też w workach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Dlaczego powinno się jeść kiszone ogórki?

Od setek lat wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie wpływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, gdyż wespół z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które redukują pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, usprawniając w ten sposób proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone są nietuczące (dostarczają około 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę E, C i D, witaminy z grupy B, a także wiele składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, fosfor czy miedź. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, nie warto wylewać go po spożyciu warzyw. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w czasie kiszenia mikroelementy przedostają się po trosze do zalewy. Warto jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]