Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Sprawdź, gdzie zamówić sok z kiszonych buraków
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to również doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Dlaczego powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Działają one też osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]