Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Chcesz kupić sok z kiszonej kapusty eko? Zobacz tutaj.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie wspomina się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz zawartość
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaskowaty, jednak niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również liczne minerały, jak m.in. potas, wapń i żelazo. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, ale rekomenduje się wypijać go regularnie, bo eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również anemikom. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – zaleca się spożycie nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.
Plusy soku z kwaszonych buraków
Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, którego używamy od lat w kuchni, a który pijemy też jako przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację, a jednocześnie pozytywnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeśli nie masz czasu, by przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim sklepie albo zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]